BLACKBUTT HOUSE

 

WHY

The existing site is a large, under-utilised 1020sqm inner north block, with a steep slope, north west orientation, and bush views. The clients were seeking a living arrangement that was suitable for ageing-in-place, as well as being financially sustainable, compact, and with improved environmental performance.

HOW

The proposed design retains the existing split-level dwelling at the front of the site, and introduces a new “secondary residence” to the rear of the block at the top of the slope. The compact footprint creates a single storey (suitable for accessibility), and ensures minimal intrusion into the slope. The orientation and high position of the house collects ample sunlight; efficient planning eliminates corridors; and a raked ceiling contributes to a feeling of volume. A deck wraps around the front of the house to create a buffer from the existing front house.

PHOTOGRAPHER: FIFTH LANE PHOTOGRAPHY | BUILDER: 35 DEGREES PTY LTD

 
13_Blackbutt-12.jpg
13_Blackbutt-13.jpg
13_Blackbutt-01.jpg
Blackbutt 4.jpg
13_Blackbutt-11.jpg
BlackbuttSt_Clean_1.jpg
13_Blackbutt-06.jpg
13_Blackbutt-09.jpg
13_Blackbutt-07.jpg
13_Blackbutt-05.jpg
13_Blackbutt-02.jpg
BlackbuttSt_Clean_6.jpg
13_Blackbutt-03.jpg
13_Blackbutt-14.jpg
IMG_3630.JPG
13_Blackbutt-10.jpg